Kantin İşletmeciliği

  • K.T. Eğitim Vakfı, “Eğitim ve Kültür’e” katkı sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğu, protokol gereğince, bazı okul kantinlerinin işletmeciliğini üstlenmiştir.

Okul kantinleri çalıştırılırken, ana prensip, “öğrencilere uygun fiyatlarda sağlıklı gıda maddeleri temin etmek” ve elde edilen gelirlerle yine “Eğitim ve Kültüre yatırım” yapmaktır. K. T. Eğitim Vakfı ile sözleşmesi olan okul kantinleri, üç değişik sistemle çalıştırılmaktadır. Şöyleki;

  1. Vakıf Personeli İle Çalıştırılan Kantinler;
  • Okul kantinini KTEV, kendi personeli ile çalıştırmakta, elde edilen brüt gelirin %10’nunu okul idaresine aktarmaktadır. Ayrıca, bu okullardaki ihtiyaçlı öğrencilere yapılan talepler doğrultusunda hergün kahvaltılık, bir sandüviç ve bir içecek verilmekte, yapılacak olan spor müsabakalarda ise tüm sporcu öğrencilerin yarışmalar öncesi iaşeleri belirlenen limitler içerisinde sağlanmaktadır.
  1. Bir Yıllığına Kiralanan Kantinler; 
  • Diğer bir işletme sistemimiz, kira yöntemidir. Basın yolu ile ihaleye çıkılan okul kantinleri, KTEV kantin komitesinden oluşan 2 temsilci, ilgili okulun müdürü ile Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilmekte ve bir yıllığına kiraya verilmektedir. Kiralanan kantinlerin aylık kira bedellerinin %80’ni okullara ve Meslek Liselerinin %80 kira bedelleri ise KKTC Maliye Bakanlığına ödenmektedir. 
  1. Uzun Vadeli Kiralanan Kantinler;
  • Diğer bir işletme sistemimiz ise, YAP-İŞLET-DEVRET modeli ile kiralanan kantinlerdir. Okul yönetimleri tarafından belirlenen ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan ihtiyaclar doğrultusunda yaplan yatırımlar karşılığında ilgili yatırımcıya, yatırım iktarı dikkatte alınarak belirlenen bir yıldan uzun olmak üzere en fazla 10 yıllık süreler için kiralanmaktadır. Bu kiralama şeklinde de aylık kira ödemekte ve işbu kiranın %80’ni okullara ödenmektedir.